5 Linkbuilding Tips om hoger te scoren in Google
De concurrentie in Google is enorm. Iedereen wil natuurlijk op nummer 1 staan met zijn website. Maar met zoveel concurrentie is dat bijna niet mogelijk zonder goede linkbuilding. In dit artikel daarom 5 linkbuildingtips waarmee jij direct je voordeel kan doen.
Wat is linkbuilding?
Linkbuilding is het aanvragen of plaatsen van links naar je eigen website. Dat kan bijvoorbeeld door het aanmelden bij een startpagina of telefoongids of door het schrijven met daarin een link naar je website. Als twee websites min of meer dezelfde kwaliteit en inhoud hebben, dan scoort over het algemeen de website met meer links hoger. Om die reden wordt er veel geïnvesteerd in linkbuilding. Er wordt ook veel over geschreven. Deze linkbuildingtips hebben wij voor je verzameld.
Tip 1: Te veel linkbuilden is niet goed
Omdat het natuurlijk aantrekkelijk is om met meer links hoger te scoren in Google, worden er soms in korte tijd veel extra links verkregen. Maar let daar op. Linkbuilden mag officieel niet van Google. Als je te veel links in korte tijd bouwt, dan merkt Google dat en plaatst je website juist lager. Probeer het zo natuurlijk en organisch als mogelijk aan te pakken. Naarmate een website ouder is worden meestal ook meer links verkregen, dus dat oogt voor Google natuurlijker. Te veel links in korte tijd is dus schadelijk voor je website.
Tip 2: Varieer met de anchortekst
De anchortekst is de tekst waarmee de ene website aan de andere website link. In het verleden kon je door maar veel trefwoorden in die links op te nemen, ook hoog scoren op die trefwoorden. Nu lukt dat niet meer en moet je de anchorteksten goed variëren. In het artikel “Welke ankertekst kan je het beste gebruiken voor linkbuilding?” beschrijft mij collega Kim, welke ankerteksten je het beste kunt gebruiken. Conclusie is dat je vaak de hele metatitel van je pagina moet gebruiken. In elk geval meer dan 25%.
Tip 3: Zorg eerst voor goede content
Voordat je begint met linkbuilding is het verstandig te zorgen voor goede content. Vroeger kon je de pagina volstoppen met je trefwoorden en met een paar links, redde je het meestal wel. Dat kan nu niet meer. Pagina’s met meer dan 800 woorden scoren hoger dan pagina’s met een klein stukje tekst. Uiteraard moet de tekst dan wel wat toevoegen, want Google herkent en begrijpt tegenwoordig wat er staat en doet meer dan woordjes tellen. Goe de content is dus eigenlijk stap 1 om beter gevonden te worden.
Tip 4: Gebruik social media
Het delen van je website in social media is zeer nuttig en mag zeker niet ontbreken. Als een blog, product of pagina van je website deelt op je Facebookpagina dan telt ook als een link. Regelmatig delen op Facebook, Twitter en Linkedin kan flink bijdragen aan de positie van je website.
Tip 5: Plan linkbuilding in
Linkbuilding is niet het favoriete werk. Het is zeer tijdrovend en arbeidsintensief. Bovendien moet je het ook goed bijhouden en administreren. Omdat je de resultaten vaak pas na enkele weken merkt (meestal na 6 weken) vergt het enige discipline. Het is net als hardlopen, in het begin is het moeizaam en na verloop van tijd kost het je weinig of geen moeite. Maar stel linkbuilding dus niet uit en plan het in.
Hopelijk heb je wat aan deze linkbuildingtips. Vind je ze leuk om te lezen, deel ze dan op Facebook. Je helpt ons er enorm mee!