fbpx

Een nieuw leven voor Photoshop 1.0

Photoshop

Er is een strijd gaande tussen ontwerpen in photoshop of in de browser. Met de komst van HTML5 en CSS3 is ‘designen in de browser’ heel gebruikelijk geworden. Het meest geliefde (en gehate) stukje software van Adobe is voor veel webdesigners een ondergeschoven kindje geworden. Betere standaarden en nieuwe technologieën hebben voor meer creatieve vrijheid gezorgd bij het werken met code. Nu we tegenwoordig eenvoudig verloopjes, afgeronde hoeken,  schaduwen en meer kunnen maken met CSS, lijkt Photoshop overbodig te worden. Er is echter een nieuwe trend gaande waarbij Photoshop teruggebracht wordt aan het webdesignfront. De krachtige software wordt nu ingezet voor het schetsen, brainstormen en wireframen.

Met de komst van HTML5 en CSS3
Veel designers hebben kritiek geleverd op het ontwerpen in de browser. Andy budd (CEO bij Clearleft) noemde het “gebrek aan zelfs de meest basale gereedschappen, zoals de mogelijkheid om lijnen te tekenen of onregelmatige objecten via rechtstreekse manipulatie.” Het argument is dat, hoewel je met HTML en CSS ontworpen elementen kunt weergeven onder Photoshop te gebruiken, het gebrek aan vrijheid om designs rechtstreeks te manipuleren een risico voor creativiteit kan zijn. In plaats daarvan zouden we volgens de critici Photoshop moeten gebruiken om moodboards en schetsen te maken in de beginfase van het webdesignproces. Zo krijgen creatieve ideeën de kans zich te ontwikkelen zonder de abstractie en beperkingen van een teksteditor.

Photoshop is dit jaar alweer 24 jaar oud en met CC 2014 bij zijn 21e versie beland. in die tijd heeft het vlaggenschip van Adobe radicale veranderingen gekend, waarbij de software van afbeeldingsbewerker naar complete designtool is geëvolueerd en een enorme schare gebruikers heeft opgedaan. Nu de concurrentie-waaronder het eigen Illustrator en Sketch van Bohemian Coding-overal te vinden is, moet Photoshop zichzelf echt bewijzen om relevant te blijven voor zowel print- als webdesig. Dit heeft geleid tot een herpositionering van Photoshop in het arsenaal van designers.Het is niet langer de tool die wordt gebruikt om gelikte, afgewekte siteontwerpen aan te leveren die vervolgens gesliced en opnieuw opgebouwd worden. Tegenwoordig heeft het een plekje gevonden als tool voor protoyping, waarmee designers ideeën, paletten, stijlen en wireframes aan klanten kunnen tonen. Dit alles is snel te bewerken en kost geen uren om te ontwikkelen.

Als reactie hierop zijn Adobe en externe ontwikkelaars aan de slag gegaan om tools te maken die het gat dichten tussen Photoshop en CSS, zodat de overgang van prototype naar product nog soepeler gaat. In dit artikel kijken we naar een aantal tools, plug-ins en functies die Photoshop tot de perfecte toepassing maken om je ideeën uit te werken.

Schetsen in Photoshop

Bij het rechtstreeks in de browser ontwerpen, kan het lastig zijn om elementen snel te verplaatsen om nieuwe ideeën en lay-outs uit te proberen. Worstel je hiermee? Waarom open je Photoshop dan niet? Je kunt al die vertrouwde tools gebruiken om een simpele, visuele lay-out in elkaar te draaien om te kijken of je ideeën werken. Het hoeft niet netjes afgewerkt te zijn. Je kunt gewoon met eenvoudige vormen werken. Het gaat erom dat je een idee krijgt van wat werkt en wat niet, zonder veel tijd te verspillen aan het schrijven van code.

De slimme objecten van Photoshop zijn ideaal voor het maken van eenvoudige lay-outs en het uitproberen van designs. Als je iets gemaakt hebt waar je tevreden over bent. kun je het in de browser testen en later verder uitbouwen. Deze aanpak biedt het beste van twee werelden: Photoshop voor het flexibel experimenteren en HTML en CSS voor het implementeren van je eindproduct. Heb je problemen met breekpunten in je responsive design? Deze methode is juist handig als je moeite hebt met het positioneren van je elementen in een responsive lay-out. Het voorkomt ook dat je je uren blindstaart op de code, terwijl een beetje creatieve vrijheid je binnen een paar minuten een oplossing had geboden.
Schetsen in Photoshop

ja, ik wil graag meer informatie!