fbpx

Update WordPress 3.3 en verder..

Het alsmaar evoluerende WordPress-platform staat vrijwel continu in de schijnwerpers en al helemaal als er een nieuwe versie uitkomt.
In december nog verscheen versie 3.3, met niet lang daarna 3.31 waarin vele bugs opgelost en veiligheidsgaten gedicht zijn. Als je ziet dat 3.4 alweer voor april gepland staat, kun je niet anders concluderen dat de mensen achter het CMS er flink de vaart in zetten.
Maar wat heeft 3.3 ons ookk alweer gebracht?
Wordpress 3.3, met de codenaam “Sonny”. is vernoemd naar de legendarische jazzsaxofonist Sonny Stitt en is inmiddels al bijna 8 miljoen keer gedownload.

Er zijn verschillende nieuwe dingen bijgekomen die de moeite waard zijn en andere zijn verbeterd, zoals een nieuwe Dashboard-design, een gestroomlijnde afbeeldinguploader, efficientere samenwerkingsmogelijkheden, een Tumblr-importer, betere widgetmanagmen en een Welkom-optie voor de mensen die nog niet met de geneugten van WordPress kennis hebben mogen maken.

Onder de motorkap is ook hard gewerkt en WP-developers en -enthousiastelingen kunnen lekker aan de slag met de verbeterde Editor API, een postname permalinksrtctuuropzetten zonder verlies aan presentaties, jQuery 1.7.1 en jQuery UI 1.8.16 en de bijgewerkte Metadata API. In de volgende bericht pikken we er een paar verbeteringen ui. Mocht je de sprong naar 3.3 nog niet gewaagd hebben, dan is het hoog tijd om dat alsnog te doen.

Maar wat nu?
Er word niet stilgezeten en versie 3.4 staat alweer op de planning. Waarschijnlijk kunnen we deze incrementele upgrade ergens in april verwachten. Om het moment van schrijven is het nog lastig te bepalen wat er in deze versie opgenomen gaat worden. Het lijkt er echter wel op dat het huidige standaardthema vervangen gaat worden door iets nieuws genaamd Twenty Twelve (momenteel is het Twenty Eleven). Opperbaas Matt Mullenweg geeft zelf leiding aan het team dat dit thema ontwikkelt. Dit alles word bevestigd door een reactie van het developmentteam op het officiële developmentblog. De reactie suggereert: “een combinatie van front-endfunctionaliteit, dashboardfeatures en wijzigingen aan de achterkant die allemaal samen ervoor moet zorgen dat je site visueel beter te beheren wordt.” ook op het gebied van taal en vertaling wordt het een en ander opgeschoond.

Het lijkt erop dat ons favoriete webpublicatieplatform ook in de nabije toekomst die eerste plek niet zonder slag of stoot zal opgeven.

Dashboard

Het hoofdadmindeel speelt een belabgrijke rol in de workflow van de WordPress-gebruiker en deze heeft nu een kleine makeover gekregen.
precies genoeg om het werk net wat eenvoudiger te maken. Hierbij wordt een van de belangrijkste trends van modern webdesign omarmd, want het dashboard is nu een responsieve design. Wat betekent dat nu precies?
Nou dat betekent dat het Dashboard een adaptieve lay-out heeft die zich aanpast aan de schermresolutie. Een simpele maar effectieve toevoeging die zeer welkom is.

We blijven nog even bij het menusysteem, want de nieuwe fly-outtsba zijn een echt pluspunt. We vragen ons af waarom het zo lang heeft geduurd voordat WordPress deze intergreerde.

Media Uploader

Afbeeldingen zijn alltijd een intergraal onderdeel van WordPress geweest, maar het upload- en invoegproces was nooit echt goed.
De laatste upgrade is een heel eind op weg richting een productiever uploadsysteem en dat alles dankzij drag-and-drop.

De oude Upload/Insert-knop is samengegaan met de andere knoppen en valt nu in een enkele Upload/Insert Media-knop. Een druk op de knop toont een nieuw drag-and-dropgebied, gebouwd met HTML5, waarop gebruikers hun te uploaden media simpelweg kunnen slepen. de oude Select Files en Browser Upload zijn nog wel beschikbaar, mocht je die nog willen gebruiken. We hopen dat dit het begin is van een echt verbeterd afbeeldingmanagementproces.

Adminbalk

De meeste gebruikers spenderen het grootste deel van hun tijd aan het maken van artikelen. dus elke workflow verbetering op dit gebied is welkom.

De geupgrade Adminbalk is zeker een niveautje beter dan die in versie 3 en zorg dat et maken van berichten en de algehele workflow net wat soepeler verloopt. je kunt in een klik naar comentaren, updates, WordPress-documentatie en veelgebruikte taken als New>Post. Link en Media.

De adminbalk combineert nu de Edit my profiel en Log Out en dat is eigelijk een logische stap. Er is nu geen directe Log Out-knop en nu de Edit My Profiel-link boven aan de lijst staat, ontstaat er de kans op een misklik. In onze ogen probeert WordPress hier net iets te slim te zijn.

De beginner

WordPress-gebruikers zijn er in alle soorten en maten.
Voor de beginner of nieuweling is er een nieuw welkomstscherm, waarop een aantal links naar veelvoorkomende zaken te vinden zijn. Aan de achterkant is de WordPress-core geüpdatet naar jQuery 1.7 developers kunnen nu weer add-ons bouwen waarvan ze weten dat ze werken zo als ze zouden moeten werken. Het nadeel daar van is dat sommige plug-ins/add-ons misschien niet compatible blijken met deze versie van jQuery. Het is daarom een goed idee om je actieve plug-ins te cheken zodat er geen problemen ontstaan. Mocht je die toch tegenkomen, kijk dan of er een upgrade van die plug-in is. Zo niet neem dan contact op met de maker of zoek een andere plug-in die het zelfde functionaliteit heeft.

ja, ik wil graag meer informatie!