fbpx

De ultieme anchor tekst voor SEO

Als je bekend bent met SEO of content marketing, dan weet je ongetwijfeld dat een anchor tekst belangrijk is voor de positionering van jouw website. Je weet ook dat de technieken die vroeger resulteerden in een #1 ranking vandaag de dag kunnen resulteren in een penalty. De Google Penguin-update zou je ‘anchor link-spam’ sneller kunnen afstraffen dan jij kunt zeggen: “Ik wist hier niets vanaf.” De vraag is of de ultieme anchor tekst wel bestaat. In dit artikel kom je er in elk geval achter hoe je een anchor tekst zo effectief mogelijk maakt.

Wat is een anchor tekst nou eigenlijk?

Een anchor tekst, ook wel ankertekst en link teksten genoemd, is simpel gezegd de tekst waarmee een link gekoppeld is. Een anchor tekst, zoals weergegeven in onderstaand figuur, wordt meestal weergegeven als een onderstreepte of als een alternatief gekleurde tekst (meestal blauw). Deze anchor tekst bevindt zich op een webpagina die is gelinkt aan een andere pagina, hetzij binnen dezelfde website of naar een andere website. Een anchor tekst is dus altijd klikbaar, omdat het een verwijzing is naar een andere pagina.

De ultieme anchor tekst voor SEO

Om een ander voorbeeld te geven van een anchor tekst maak ik gebruik van een interne link naar een artikel dat uitlegt waarom linkbuilding ook in 2017 onmisbaar is. De tekst “Waarom linkbuilding ook in 2017 onmisbaar is” is hier de anchor tekst. Als je erop klikt, word je verwezen naar een interne pagina.

Waarom is een goede anchor tekst zo belangrijk?

Als je een link ontvangt van een respectabele website, voegt het behoorlijk wat toe aan jouw domeinautoriteit. Daarnaast ontvang je ook nog bekendheid en potentieel direct verkeer vanaf de linkende website. Er is alleen één probleem: black hat.

Als je kijkt naar de beginselen van SEO, werd de ranking van een site in de zoekresultaten niet alleen bepaald door het aantal verwijzende links naar de site, maar ook door het plaatsen van een zoekwoord in de anchor tekst van deze links. Helaas betekende dit dat sites er een wedstrijd van maakten om zoveel mogelijk (betaalde) links naar hun site te krijgen en ervoor zorgden dat elke link een anchor tekst bevatte met uitsluitend zoekwoorden waarvoor ze wilden ranken.

Als je kijkt naar de SEO van toen, is het makkelijker om de SEO van nu te begrijpen.

‘Gelukkig’ was daar de Google Penguin-update, geïntroduceerd in 2012, om de zogenoemde ‘black hat’ SEO-praktijken aan te pakken. Zoals David McSweeney van Ahrefs zegt: “Anchor text was one of Penguin’s primary targets, and many websites that had been overly aggressive with their exact match anchor text links saw their rankings tank overnight.” Oftewel, overdreven verkeerd gebruik van linkbuilding, ‘anchor link-spam’, wordt tegenwoordig keihard aangepakt door Google.

Denk altijd twee keer na voordat je een link plaatst

Zelfs ik word iedere keer nog een beetje nerveus als ik aan linkbuilding werk voor anderen. Het wordt toch niet mijn schuld dat een bedrijf een penalty ontvangt, omdat ik de verkeerde anchortekst gebruik? Hoewel ik all about white SEO ben, denk ik altijd twee keer na voordat ik een link plaats.

Google’s eigen John Mueller reageerde op een vraag: “Is link building in any way good?” Zijn antwoord: “In general, I’d try to avoid that.” Dus Google tevreden stellen is essentieel voor het boosten van jouw ranking, maar het ontwijken van een penalty is net zo belangrijk.

Gelukkig is er een aantal indicatoren die Google gebruikt om te bepalen of het jou zal belonen. En ik zou dit artikel natuurlijk niet schrijven als ik deze specifieke indicatoren en best practices niet voor je had!

Soorten anchor tekst

Voordat ik het met je ga hebben over de best practices, bespreek ik met je welke twaalf verschillende soorten anchor teksten er zijn en laat ik zien hoe Google ze bekijkt. Bovendien is dit een aanvulling op een vorig artikel op Frankwatching met slechts 5 soorten anchor teksten: 5 soorten anchor teksten & hoe je ze inzet voor je SEO.

1. Paginatitel/Blogpost-titel
De anchortekst is de ‘metatitel’ van de webpagina of blogpost. Als voorbeeld schreef ik ooit een blogpost genaamd ‘Zelf een eigen website maken? Dé ultieme handleiding.’ Dit zou de metatitel worden van de pagina.

2. Zoekwoorden
Deze ken je waarschijnlijk al. Dit is het woord waarmee je wil ranken in de zoekmachines (bijvoorbeeld: ‘marketing artikelen’ of ‘anchortekst’).

3. Zoekwoorden +
Deze anchortekst bevat één van jouw zoekwoorden aangevuld met andere woorden, zoals ‘bekijk deze marketingartikelen’.

4. Gedeeltelijk zoekwoord
De anchortekst bevat een deel van jouw primaire zoekwoorden (bijvoorbeeld ‘bekijk deze artikelen’).

5. Volledige URL
De anchortekst is letterlijk de volledige URL: https://www.frankwatching.com/artikelen/.

6. MijnWebsite.nl
De anchortekst is de URL geschreven als ‘Frankwatching.com’.

7. Merknaam
De anchortekst is gewoon een merknaam (bijvoorbeeld. Frankwatching).

8. Merknaam +
De anchortekst is een merknaam met een zoekwoord (bijvoorbeeld marketingartikelen op Frankwatching).

9. Home-URL
De anchortekst is de homepage-URL, ook als de link verwijst naar een sub-pagina.

10. URL met www’s
De anchortekst is de volledige URL minus ‘https://’ (bijvoorbeeld frankwatching.com/artikelen).

11. Geen tekst
Dit is een gelinkte afbeelding zonder alt-tekst.

12. Natuurlijk
Deze anchortekst refereert niet naar een zoekwoord of iets dergelijk (bijvoorbeeld ‘hier’, ‘onze website’ of ‘op dit blog’).

Zo, je weet nu wat een anchor tekst is, waarom een goede anchor tekst belangrijk is, en welke anchor teksten we kunnen onderverdelen. De volgende vraag luidt dus: welke anchor tekst is voor mij het meest belangrijk en hoe krijg ik de juiste mix voor een natuurlijk linkprofiel? Laten we eens kijken naar de best practices voor 2017.

De belangrijkste anchor tekst voor SEO

Je begrijpt inmiddels het belang van een goede anchortekst. Maar wat is dan de beste anchortekst voor SEO? En wat zijn de exacte percentages voor de juiste mix? Het antwoord? Hangt er vanaf…

Er zijn verschillende best practices die aantonen dat er een brede variatie bestaat in ATP (anchortekst-profiel) tussen lokale homepagina’s en nationale homepagina’s. Bovendien bestaat er ook nog een verschil tussen homepagina’s en subpagina’s. De juiste percentages verschillen natuurlijk ook nog eens per case en per branche. Hoewel ik dus geen exacte percentages kan geven van een perfecte anchortekst-verdeling, kan ik je wel een aardig eindje op weg helpen.

Adam White heeft namelijk in een recent onderzoek naar de beste anchor tekst websites geanalyseerd die op pagina één staan in Google met competitieve zoekwoorden. Na duizenden links te hebben geanalyseerd in vrijwel elke nichemarkt is dit de gemiddelde uitkomst:

 • Paginatitel: 27.54%
 • Zoekwoord: 17.50%
 • Natuurlijk: 15.29%
 • URL: 11.75%
 • Gedeeltelijk zoekwoord: 7.14%
 • Merknaam +: 7%
 • Zoekwoord +: 6.09%
 • Merknaam: 5.57%
 • MijnWebsite.nl: 2.35%
 • Geen tekst: 1.54%
 • Home URL: .90%
 • URL met www’s: .55%

Note: deze data is voor subpagina’s van een website (update: augustus 2017).

We hebben een winnaar, de belangrijkste anchortekst is: ‘paginatitel’. Dit is een ontzettend natuurlijke manier om van een website te verwijzen naar de metatitel van andere pagina’s. Het lijkt op de manier hoe je zou verwijzen naar de titel van een boek. Daarom is het zo cruciaal om zoekwoorden te plaatsen in de titel van je webpagina.

Maar Danny, moet ik bovengenoemde percentages dan bij iedere pagina aanhouden? Nee. Ondanks dat ieder geanalyseerde website bovenaan stond in Google, had geen van allen exact dezelfde hoeveelheid links en percentages in elke categorie. Probeer dus zelf ook lekker te puzzelen en hanteer dus vooral niet op iedere pagina exact dezelfde percentages. Dit is precies wat de zoekmachine wil: een natuurlijk linkprofiel.

When it comes to Google, you have to play by the rules

Wat is het optimale linkprofiel in jouw branche?

Hoewel bovenstaande (gemiddelde) data perfect te hanteren is als richtlijn, raad ik je aan om zelf ook eens op onderzoek uit te gaan. Wat is de gemiddelde ATP van jouw concurrenten op de eerste pagina van Google? Bereken het met deze simpele formule:

anchortekst -formule

De juiste anchor tekst kan je veel opleveren

Mits goed ingezet, kan de achortekst je veel opleveren en een hoop ellende voorkomen. Bouw kwalitatieve backlinks met relevante, maar verschillende anchorteksten. Vermijd gedateerde ‘anchorlink-spam. Boost daarnaast jouw ranking voor de lange termijn. Succes!

Ik kan het niet laten… Heb je nog vragen over het optimaliseren van je anchor tekst? Heb jij nog informatie of wijsheid die ik in dit artikel heb weggelaten? Schroom niet om het te delen in onderstaande reacties!

ja, ik wil graag meer informatie!